16 Mayıs 2020 Cumartesi

RESİM TASLAK ÇİZİMİNDE KARELEME YÖNTEMİ

GRİSAİLLE NEDİR?


Bu tip resim ne zaman ortaya çıktı?

Grisaille (Griz-Eye): Sadece Beyaz+ Siyah ile ara tonları kullanıldı. Daha sonraları Burunt Umber,
Van Dayk, Brunt Sienna, Singuine, gibi renkler beyazla birlikte 9 ara tona kadar oluşturularak kullanıldı.
Grisailler tekniği tamamen beyaz heykel eserlerinin etkisinin transferinde çok güzel sonuçlar veriyor olması sanatçıları, ister istemez, başka renklerdeki nesnelere de uygulama gereğini doğurdu...
 
Doğada her zaman ışık kaynağına, reflekslere, kabartmanın yapıldığı maddeye bağlı olarak farklı renklerin ve tonların olduğu dikkate alınmalıdır. 
 Daha sonra Grisaille yapan sanatçılar, siyah-beyaz renklere ilaveten,  paletlerindeki renkleri çeşitlendirmek zorunda kaldılar;  kahverengi, kırmızı, sarı ve hatta ahududu.

Bu tür resim 1250'de ortaya çıktı ve 17. Yüzyılda  ve özellikle 18. Yüzyıllarda klasiklik mimarisinde, özellikle duvar ve tavan resimlerinin anıtsal resminde yaygın olarak kullanılmaya başladı.

 İnsan gözü, gri tonları 150'ye kadar ayırt edilir! 
Sadece gri tonları çizerseniz, yani siyah boyayı bulanıklaştırırsanız, resim artık düz değildir. 
Dışbükey, kabartmalı ve hatta heykel gibidir...
 Bu tekniği ilk keşfeden ve bu tekniğe isim verenler de Fransız sanatçılar olmuştur.
Fransızca "gris" (gri) kelimesinden. Modern tanımda, grisaille bir renkte resim yapıyor. Çoğu zaman gri. Ve siyah boyanın verdiği tüm tonlar.
Dekoratif işler için, eğitim amaçlı, heykel kabartmalarını taklit etmek için kullanılır. Grisaille aynı zamanda sadece gri değil, aynı zamanda başka herhangi bir renk tonunda (kahverengi, mavi, vb) monofonik boyama denir. Tuval boyamada grisaille, boyasız ve eskiz için kullanılabilir. Grisaille tekniği, özellikle hacimsel kabartma kalıplama izleniminin, boyama yoluyla elde edildiği dekoratif duvar resimleri veya paneller oluşturma sürecinde vazgeçilmezdir. Bu yollarla yapılan aşk tanrılarının süsleri ve heykelcikleri, klasikleşme çağındaki birçok sarayın içini süslüyor. Ve Fransa'daki Limoges'deki Rönesans'ta grisaille tekniği kullanılarak boyalı emayeler yapıldı.
Grisaille on dördüncü yüzyılda moda oldu. 
Hazırlık çizimlerindeki heykeltraşlar, bir taşa benzeyen sadece bir gri veya sarımsı boya kullanarak chiaroscuro (Işık-Gölge) kullanarak rahatlama izlenimi yaratmaya çalıştılar. Grisaille, Fransa'da, özellikle ressam ve heykeltıraş Andre Beauvais'in atölyesinde, el yazmaları ve özellikle oyulmuş çerçevelerde yaygındı. V. Charles döneminde, grisaille tekniği minyatür, vitray ve boyamada son derece popüler oldu. Tuval resminde, kuzey okulunun karakteristik bir özelliğiydi - sunak resimlerinin arka tarafında, grisaille tarafından yapılan “Duyuru” sıklıkla tasvir edildi. Bosch ve Bruegel'in çalışmasında grisaille, birçok sanatçı tarafından kullanılan hünerlerin tamamen resimli bir numarasına dönüştü: Beccafumi, Otto, Venius, Rubens, Van Dyck, Van Tullen. 16. Yüzyılda, özellikle 1550'lerde, grisaille emaye boyamasında yaygın olarak kullanılmıştır. Grisaille tekniği daha sonra kullanılmaya devam edildi. 
Wikipedia:
Grisaille (gri. Griden Grisaille), Yalnızca gri, beyaz ve siyah olarak yapılan tek renkli bir resimdir.
Grisaille tekniği Orta Çağ'da tuval resminde yaygın olarak kullanılmıştır. Örnek olarak, zengin Frankfurt tüccarı Jacob Geller'in emriyle Matthias Grünewald ve Albrecht Dürer'in yarattığı Geller Sunağı var. Fırçalar Grünewald, azizlerin imgeleri heykelleri taklit ettiği dış kapaklara aittir.
Bir başka ünlü grisaille sanatçısı; Rembrandt'ın, Berlin'de saklanan Vaftizci Yahya (1634-1635) 'un resmidir. Bu tür bir rölyef boyama tekniği için, Grisaille sıklıkla kullanılmıştır.
Grisaille tekniği, Pablo Picasso tarafından Guernick'in resminde de kullanılmıştır.
Yazı, tarafımdan çeşitli İngilizce kaynaklardan alıntılayıp, yeniden düzenlenmiştir...

Günümüzde bu teknik; Old Masters,
Underpainting ve Glazing teknikleriyle birlikte veya bağımsız olarak uygulanmaktadır...
INTERNETTE RASTLADIĞIM BAZI UYGULAYICILAR:
Hıc Harris, Osamu Obi 

Resimler Sanatçı Scott Bartner'in sitesinden  konu daha iyi anlaşılsın diye alınmıştır... 
Saygı ve sevgilerimi sunuyorum... İsmet Çabuk 

http://sloanemerrillgallery.com/blog/tag/Scott+Bartner

GRİSAİLLE (GRİZEYE)

Hiç, tek renk ve tonlarını kullanarak resim boyamayı denediniz mi? 
Avrupada, bazı çok ünlü sanatçılar grisaille adlı bir yöntem kullanarak resim yaptılar. 
Sanatçı, Grisaille boyama (Griz-Eye olarak telaffuz edilir) ile bir resmin ilk alt katmanını oluşturmak için, daha çok; siyah-beyaz, kahverengi-beyaz gibi renklerin ara tonlariyla çalışır.
Sanatçı, istenen kontrastı oluşturmak için gölgeler, vurgular ve ayrıntılar oluşturarak görüntüyü geliştirir. Grisaille, herhangi bir renkten yoksun, özenle işlenmiş bir mermer heykel gibi görünen ayrıntılı bir görüntü verir. Aslında grisaille, 'gri' anlamına gelen Fransızca bir kelimedir. Kuzey Avrupa'da on beşinci ve on altıncı yüzyıllarda sanatçılar genellikle grisaille yöntemini kullandılar. 
İşte dünyanın o kısmında yapılmış, grisaille işlenmiş iki figür.