1 Aralık 2020 Salı

LATEKS KALIP VE CMC HAKKINDA BİLGİ


Silikon Kalıp Yapımında; Lateks Yapıştırıcı Kullanımı

Lateks yapıştırıcı doğal bir yapıştırıcıdır, bitki ve ağaçlardan elde edilir. Birçok alanda hayatımızda  karşımıza çıkar, Saraciye sektöründe de kullanılan en önemli yapıştırıcı malzemelerden biridir. Makina ve el montajında kullanılmak üzere, varil veya daha küçük kilolar da  bidonlarla ambalajlanmış olarak satılır.
Lateks yapıştırıcı aynı zamanda Ayakkabı, Çanta, Kemer imalatında da yoğun olarak kullanılır.

Lateks daha çok yapıştırıcı alanında kullanılmakla birlikte, kalıp  oluşturma  özelliği yeni sayılır. Diğer silikon kalıp malzemelerinin pahalı olması sebebiyle tercih edilmeye başlandı...

LATEKS 

KOYULAŞTIRICI/

KIVAMLAŞTIRICI

CMC KARBOKSİMETİL SELÜLOZ


ÜRÜN AÇIKLAMASI:

SODYUM KARBOKSİ METİL SELÜLÖZ  (CMC)

Özellikler:% 99,5 saf CMC, teknik CMC ve etil alkolün ekstraksiyonundan türetilir. Krem rengi, tozdur. Suda kolayca çözünür. Organik sıvılarda çözünmez. Ağır metal tuzları ile reaksiyona girdiğinde suda çözünmeyen, şeffaf, dayanıklı ve organik maddelerden etkilenmeyen bir film oluşturur. Yarı sentetik, suda çözünebilir polimerdir.

Gıda uygulamaları:Kullanıldığı başlıca ürünler; dondurma, bira, pasta arası krema, diyet ürünleri, şekerlemeler, bazı spesifik süt ürünleri, dondurma, krem peynir, reçel, marmelat, meyve suları, unlu gıdalar, meyve turtası doldurucuları, pişmiş ürünler ve pudinglerde kullanılırlar. Kıvam verici, bağlayıcı, emülsifiyer, bağlayıcı, emülsifiyer, koloidal süspanse edici ajan (salata sosunda) ve stabilizör olarak kullanılmaktadır. Şekerin kristalizasyonunu önleme özelliği de göz ardı edilmemelidir.

İlaç ve kozmetik uygulamaları: Diş macunu, traş kremi, şampuan, makyaj malzemeleri, el kremleri, krem, maskara, antiperspirant losyonlar, tablet bağlayıcılar, jeller ve emülsiyonlar, böcek öldürücü emülsiyonlarda kullanılır. CMC sabunlarda yüzey aktifliği artırır, liflerdeki kirleri taşır ve absorplar.

Teknik uygulamaları:CMC’nin teknik kalitesi tutkal üretiminde kullanılır. Mükemmel film oluşturucu özellikleriyle, suda eriyebilen polimerdir. Selülozik yapısı nedeniyle, kağıt gibi diğer selüloz maddeleri için çok iyi bir yapıştırıcı olma özelliğine sahiptir. Tek başına yada diğer polimerlerle birlikte mükemmel duvar kağıdı tutkalı olma özelliği gösterir. Suda kolaylıkla çözündüğü için hazırlanması kolaydır, duvar kağıdının yapışması hemen gerçekleşir. Kuruma süresi ayarlamaların yapılmasına imkan verecek uzunluktadır. İyi su kaybı kontrol özelliğine sahiptir. Düşük miktarlarda kullanılsa bile çok yüksek düzeylerde su kaybını kontrol edebilir fakat slurry’nin diğer karakteristiklerini etkilemez

KARBOKSİMETİL SELÜLOZ HAKKINDA (CMC) 

Daha detaylı bilgi:

Karboksimetil selüloz ya da sodyum karboksimetil selüloz (CMC) gıdalarda kıvam arttırıcı katkı maddesi olarak kullanılır ve E 466 olarak numaralandırılmıştırlar.

CMC anyonik, suda çözünebilir polimer, selülozun karboksile edilmesiyle üretilir ve selüloz eterleri grubuna girer. Kimyasal formülü C6H7O2(OH)2OCH2COO2, beyaz ile sarımsı arası renkte ve lifli yapıdadır.

Karboksimetil selüloz sıcak ve soğuk suda çözünebilir, organik çözücülerde çözünmez, su/alkol sistemleriyle uyumludur. CMC’nin fonksiyonel özellikleri selülozun yapısal özelliklerine (örneğin; içerdiği hidroksil gruplarına) bağlıdır. Kullanıldığı ürünlerde viskoziteyi jelleştirmeden arttırır.

CMC’nin doğal pH’ı 8.25 iken ticari olarak daha iyi çözünmesi amacıyla 7-7,5 pH’ta üretilir. Ürünün pH’ı düşürüldükçe, çözünürlüğü de azalır, 4 ve altı pH’larda suda çözünmez hale gelir.

Koyulaştırıcı, su tutucu, sabitleyici, koloit engelleyici, süspansiyon hali koruyucu, geciktirici, akıcılığı kontrol edici olarak gıdalarda ve diğer endüstrilerde kullanılır. Yağlara ve organik çözücülere karşı dayanıklı, su ve oksijen geçirgenliği olmayan ince tabakalar oluşturur.

Kullanım Alanları

Kozmetikte kıvamlaştırıcı, kıvam koruyucu, koku sabitleyici, su bağlayıcı, tabaka oluşturucu, jelleştirici ve köpük arttırıcı olarak kullanılır. Diş macunlarında, şampuanlarda, kremlerde, losyonlarda ve jel halindeki ürünlerde kullanımları mevcuttur.

Eczacılıkta geniş kullanım alanı vardır. Uçucu olmayan göz damlalarının içeriklerinde yağlandırıcı olarak kullanılır; gözde kurumayı engeller. Kremlerde, merhemlerde ve losyonlarda kıvamlaştırıcı, sabitleyici ve film oluşturucu olarak kullanılır. Jel ürünlerde jelleştirici, koyulaştırıcı, koloit engelleyici ve film oluşturucu olarak kullanılır. Yüksek dayanıklılık özelliği ile tablet haplarda bağlayıcı olarak kullanılır. İshal haplarının içeriğinde su bağlayarak hacim arttırma özelliği yüzünden kullanılır. Şuruplarda koyulaştırıcı olarak kullanılır. Süspansiyonlarda koyulaştırıcı ve yapı koruyucu olarak kullanılır.

Duvar kağıdı yapıştırıcılarında ve lateks yapıştırıcılarda koyulaştırıcı ve su tutucu olarak kullanılır.

Seramikte ve camcılıkta sırlamada, desenlerin işlenmesinde ve kaplamacılıkta tutturucu, koyulaştırıcı, yağlayıcı ve yapıyı koruyucu olarak kullanılır.

Tekstilde kumaş üretiminde bağlayıcı ve kıvam koyulaştırıcı olarak kullanılır. Sentetik haşıl maddesi olarak kullanılan CMC, nişastaya göre daha elastik fakat daha düşük mukavemetli haşıl filmi oluşturur ve pamuk/polyester karışımlarının haşıllanmasına uygundur. Kumaş boyalarının kıvamını ayarlamada, akışkanlığını kontrol etmede ve koloit oluşumunu engellemede kullanılır.

Deterjanların içeriklerinde kiri çözerek çamaşırlardan uzaklaştırmak ve beyaz yapıyı korumak için kullanılır.

Baskıcılıkta su koruyucu film oluşturmak, su bazlı mürekkeplerin kıvamını ve akışkanlığı ayarlamak için kullanılır.

Kağıt ve kağıt ürünlerinde, hamura eklenerek, kağıdın sertliğini arttırmak için kullanılır. Kağıt yüzeylerine eklenerek, tutucu, yağa dirençli tabaka oluşturucu, gözenekli ve dalgalı yapıyı kontrol edici olarak kullanılır. Renkli kağıt üretiminde ise kullanılan boyaların su içeriğini korumada, kıvamını ve akışkanlığını kontrol etmede yardımcı olur.

Tütün endüstrisinde, sigara ve puro tütünün kağıda yapışmasını sağlayıcı olarak kullanılır.

Gıdalarda Kullanımı

Unlu mamüllerde kıvamı attırmak, su kaybını indirgemek ve yapıyı geliştirmek için kullanılır. Makarna gibi ürünlerde kırılganlığı indirgemek için tercih edilir ve unlu mamüllerde ortalama %0.25-0.4 oranında kullanılır.

Tatlılarda koyulaştırıcı, şeker kristallerinin oluşumunu kontrol edici, yapıyı geliştirici, topaklanmayı engelleyici olarak kullanılır. Tatlılarda CMC % 0,3-0,8 oranında kullanılır, kokusuz ve tatsız özellikte olması nedeniyle, tatlıların kendilerine has tadını bozmaz.

Protein içeriği yüksek gıdalarda su tutucu, ağız tadını geliştirici ve kıvam koruyucu olarak kullanılır. Ayrıca CMC kullanımı protein ayrıştırılmasında uygulanan yöntemlerdendir. Peynir suyundan protein elde etmek için kullanılır.

İçeceklerde meyve özütünü korumaya yardımcı, hızlı koyulaştırıcı, ağız tadını geliştirici ve protein içeriğini koruyucu olarak kullanılır.

Donmuş tatlılarda; buz kristallerinin oluşumunu kontrol etmek, yapıyı ve ağızda bıraktığı tadı geliştirmek için kullanılır.

Düşük kalorili ürünlerde kalorisi olmadığı için kıvam arttırıcı olarak tercih edilir.

Şuruplarda kıvam koyulaştırıcı ve berraklaştırıcı olarak kullanılır.

Soslarda kıvamı koyulaştırıcı ve yapışkan yapıyı oluşturucu olarak kullanılır.

Hayvan gıdalarında yağlayıcı madde, film oluşturucu, su tutucu, et suyunu koyulaştırıcı ve yapıyı koruyucu olarak kullanılır.

Dondurma üretiminde % 0,15–0,27 oranında kullanılan karboksimetil selüloz, yüksek su tutma kapasitesi ile iyi bir yapı sağlayarak kristalleşmeyi önler ve dondurma karışımının dövülme kabiliyetini arttırır.

Karboksimetil Selüloz - CMC'nin Çözünmesi

CMC, hem sıcak, hem de soğuk suda çözünebilir. Sıcaklık arttıkça, çözünme oranı da artar. pH'ın düşük olduğu, asidik uygulamalarda, CMC tamamen çözündükten sonra asit ilavesi yapılmalıdır.

Formülasyona CMC eklenirken, topaklanma oluşursa, çözünme süresi artar. Bu nedenle, CMC eklenirken, topaklanma oluşumu engellenmelidir. Bunun için de üç farklı yöntem vardır:

1. Yöntem:

Süt gibi çok hızlı karıştırma yapılmayan uygulamalarda, topaklanmayı önlemek için, CMC öncelikle formülasyonda bulunan diğer toz malzemelerle (şeker, toz aromalar, polimer olmayan diğer malzemeler) kuru şekilde karıştırılıp, ardından su eklenmelidir. Tercihen, CMC, toplam kuru karışımın %20'sinden daha az olmalıdır.

2. Yöntem:

CMC, güçlü bir şekilde karıştırılan suyun ortasında oluşan vorteks'e eklenir. Ekleme hızı, CMC parçacıklarının birbirinden ayrılıp, her birinin yüzeylerinin ayrı ayrı ıslanmasını sağlayacak kadar yavaş, aynı zamanda da CMC eklenirken, suyun viskozitesinin oluşumunu en düşük seviyede tutacak kadar da hızlı olmalıdır.

Çözünmeyi hızlandırmak için, öncelikle sadece CMC su içinde tamamen çözülmeli ve kıvam oluşturulmalı, ardından diğer malzemeler bu çözeltiye eklenmelidir.

3. Yöntem:

CMC suya eklenmeden önce, suya karışabilen ve CMC'nin şişmesine neden olmayacak bir sıvı ile (gliserin gibi) ıslatılır ve ardından oluşan karışım, suya eklenir. 1 birim CMC için, 2-3 birim gliserin yeterli olacaktır. 

 CMC Sipariş için;

0224 341 15 02

*****************************

Burada paylaşılan videoların hiç birisi bize ait değildir.. Sadece bilgilendirmek amaçlıdır.

CMC ve  Lateks SATIŞIMIZ YOKTUR.

Not: ARAMA MOTORLARINDAN "LATEKS YAPIŞTIRICI" DİYE ARAMALISINIZ

İsmet Çabuk

05424625958